Motosiklet Bakımı Nasıl Yapılır? Püf Noktalar Nelerdir?

Motosiklet Bakımı Nasıl Yapılır? Püf Noktalar Nelerdir?

Motosiklet, özellikle daha fazla hız seven tutkunların tercih ettiği araçlardan bir tanesi! Ülkemizde de kullanımı oldukça yaygındır. Kullanım yaygın olunca her araçta olduğu gibi motosiklette de düzenli bakımı aksatmamalıyız. Düzenli bir şekilde motosiklet bakımı yapmak birçok faydayı beraberinde getirir. Düzenli motosiklet bakımı yapmanın faydalarına bir göz atalım;

Can Güvenliğinizi Korur

Düzenli olarak bakım yapmak motorunuzda meydana gelebilecek olası problemlerin önüne geçerek can güvenliğinizi korumaya yarar. Bunun yanı sıra motorunuzdan maksimum performans almak için düzenli bakımlarını yapmalısınız.

Unutmayın ki motosikletinizin performansı ne kadar bakımlı olduğuyla yakından ilgilidir. Motor yağının uygun ve taze olarak kullanılması, temiz hava filtresi ve diğer unsurlara dikkat etmelisiniz.

Masraflardan Kurtulursunuz

Düzenli motosiklet bakımı ile gereksiz ve fazla masraflardan kurtulursunuz. Motosiklet öyle bir araçtır ki en ufak bir sorun bile çözülmediyse daha büyük sorunlara yol açabilir. Bu nedenle düzenli olarak bakım yaparsanız uzun vadede meydana gelebilecek sorunlardan kurtulmuş olursunuz.

Daha Uzun Ömürlü Kullanım

Düzenli fren kontrolü, zincir kontrolleri, temiz hava filtresi kontrolleri ve diğer tüm bakımlar motosikletinizin ömrünü uzatmanıza yarar. Dolayısıyla daha uzun süre motosikletinizi sorunsuz bir şekilde kullanabilirsiniz.

Motosiklet Temizliği Yaparken Nelere Dikkat Edilmeli?

Motosiklet temizliği yaparken, öncelikle gerekli malzemeleri hazırlamanız önemlidir. Temizlik bezi, yumuşak fırça, hortum veya su hücresi, deterjan veya özel temizleyici gibi malzemeler işinizi görecektir. Sonrasında, doğru temizlik ürünlerini kullanarak başlamalısınız.

Sıradan sabun veya deterjan yerine, motosiklet temizleyiciler veya özel formüle edilmiş ürünler tercih edilmelidir. Temizlik işlemi sırasında, motosikletin her noktasına dikkat etmek önemlidir. Motor, jantlar, egzoz borusu ve zincir gibi alanlar, özellikle temizlik gerektiren yerlerdir.

Bu noktaları özenle temizledikten sonra, zinciri de iyice kurulayıp yağlamayı ihmal etmemelisiniz. Motosiklet temizliği sadece dış yüzeyle sınırlı kalmamalıdır. Elektrikli parçalara su sıçramasını önlemek için dikkatli olmalısınız.

Deri Malzemeler İçin Deri Temizleyici Kullanın

Motosikletinizin deri kısımlarını temizlemek için deri temizleyici kullanın. Ürünü uygulamak için, talimatlara uygun olarak ya bir bez ya da sünger kullanın. Ürünü kullanmadan önce, deri yüzeyin görünmeyen bir bölgesinde ürünün etkisini test etmek için küçük bir alanı temizleyin.

Ürünü bir miktar bezin veya süngerin üzerine püskürtün ve ardından deri yüzeye dairesel hareketlerle uygulayın. Ürünü deriye uyguladıktan sonra, birkaç dakika bekleyin ve ürünün deri yüzeyi üzerinde etki etmesine izin verin. Daha sonra, temiz bir bez veya sünger kullanarak deri yüzeyi üzerindeki fazla ürünü nazikçe silin.

Seramik Katkılı Final Wax Kullanın

Seramik katkılı final wax, motosikletinize parlaklık kazandırmak için kullanılan bir ciladır. Seramik katkı maddeleri, yüzeyde bir koruyucu tabaka oluşturarak motosikletinizi dış etkenlere karşı daha dayanıklı hale getirir.

Ürünü motosikletinizin dış yüzeyine uygulamak için öncelikle yüzeyi hazırlamanız gerekmektedir. Temiz bir bez veya aplikatör kullanarak ürünü dairesel hareketlerle yüzeye yayın. Ardından, birkaç dakika kurumasını bekleyin.

Ürün yüzeye iyice yapıştıktan sonra, temiz ve kuru bir mikrofiber bez veya cilalama bezi kullanarak yüzeyi parlatın. Seramik katkılı final wax'i motosikletinizin tüm dış yüzeylerine uygulayabilirsiniz, yani gövde, jantlar ve egzoz gibi alanlara da kullanılabilir fakat ürünü motosikletin ısıya maruz kalan parçalarına veya lastiklere uygulamaktan kaçının. Bu bölgelerde kullanılması, istenmeyen yan etkilere neden olabilir.

Zincirler İçin Zincir Yağlayıcı Kullanın

Motosiklet bakımında zincir yağlayıcı, motosiklet zincirinin düzenli olarak yağlanması ve korunması için kullanılan bir üründür. Zincir, motosikletin hareketini sağlayan önemli bir parçadır ve düzenli yağlanması, aşınma ve korozyonun önlenmesi için son derece önemlidir. Zincir yağlayıcı ürün sprey tabancası şeklinde gelir.

Kullanmadan önce, zincir yağlayıcı şişesini iyice çalkalayın. Zinciri yağlamadan önce, zinciri temizleyin ve kiri, yağı ve diğer kalıntıları temizleyin. Bunun için bir zincir temizleyici sprey veya uygun bir temizleyici kullanabilirsiniz.

Zincir yağlayıcıyı uyguladıktan sonra, zincirin yağı iyice emmesi için bir süre bekleyin, fazla yağı temiz bir bezle silin ve zincirin temiz olduğundan ve etrafta fazla yağ olmadığından emin olun.

İlginizi Çekebilir: Gri Araçlarda Hare Giderici Kullanılır Mı?

Lastik Parlatıcı Jel ile Parlak Lastiklere Sahip Olun!

Motosikletinizin lastiklerini temizledikten ve kuruladıktan sonra, lastik parlatıcı jel kullanmaya başlamak için hazırsınız demektir. Ürün şişesini iyice çalkalayın, böylece içindeki bileşenler homojen bir şekilde karışır ve etkili bir sonuç alırsınız.

Sıçramaların ve ürünün etrafı kirletmesinin önüne geçmek için uygulama yapacağınız yüzeyi korumak amacıyla uygun bir alan seçin. Şişenin ağzını hedeflenen lastik yüzeyine doğrultun ve bir miktar jeli dikkatlice püskürtün.

Bu işlemi eşit bir şekilde dağıtmak için lastiğin her tarafına eşit miktarda uygulamaya özen gösterin. Jeli uyguladıktan sonra, bir miktar bekleyin. Ürünün lastik yüzeyine nüfuz etmesi ve etkili olması için genellikle birkaç dakika yeterli olacaktır.

Motosiklet Bakım Seti İyi Bir Seçim mi?

Motosiklet bakım setleri, temel bakım ürünlerini tek bir pakette sunar. Bu setler, motosiklet sahiplerinin bakım işlemlerini daha kolay ve pratik bir şekilde gerçekleştirmelerini sağlar. Setler, motosikletin dış yüzeyi, zinciri, lastikleri ve diğer önemli parçaları için gerekli olan ürünleri içerir.

İlginizi Çekebilir: Demir Tozu Temizleyici Nasıl Kullanılır?