En İyi Motor Temizleme Spreyi Hangisi?

En İyi Motor Temizleme Spreyi Hangisi?

Olmazsa olmaz araçlarımızın bakımları, düzenli yaptığımız sürece daha konforlu bir şekilde kullanabileceğimizin garantisidir. Araçlarımızın kalbi olan motorlar, düzenli olarak temizlenmediğinde bazı sorunlar ile karşı karşıya kalmak mümkün. İşte tam da bu noktada motor temizleme işlemi devreye giriyor.

Motor temizleme işlemi düzenli olarak mutlaka yapılması gereken bir işlemdir. Motor temizleme spreyi kullanarak motorlarınızı düzgün bir şekilde temizleyebilirsiniz. Motor temizleme spreyi seçerken, temizlemek uğruna daha da zarar vermemek için dikkat etmeniz gereken önemli birkaç nokta vardır. Bunlardan ilki mutlaka içeriktir. Seçtiğiniz spreyin içeriği kuvvetli olmalı ve motorunuza zarar verecek aşırı derecede asit içeren kimyasal maddeleri içermemelidir. Dolayısıyla seçim yapmadan önce mutlaka içerik araştırması yapmalısınız. Özellikle seramik katkılı susuz motor temizleme spreyleri, motor temizleme konusunda oldukça pratik ve hızlı çözüm sunar. 

Seramik Katkılı Motor Temizleme Spreyi Nedir?

Seramik katkılı motor temizleme spreyi, klasik motor temizleme spreylerine nazaran daha kolay bir kullanım sunmanın yanı sıra, daha uzun süren bir koruma sağladıkları için tercih edilmelidir. Özellikle motor iç yüzeyine de kullanılan bu tür seramik katkılı motor temizleme spreyi türleri, motorunuza koruyucu bir bariyer ekler ve uzun süre kirlenmemesi için koruyucu bir kalkan sağlar. 

Araç Motoru Düzenli Temizlenmediğinde Ne Olur?

Motorlarımızın iç kısmında biriken her türlü kötü madde, ki bunlar genelde yağ, toz ve kirden ibarettir, motorunuzun performansını olumsuz yönde etkileyecektir. Hepimizin bildiği üzere aracın gücü motorun elindedir ve bu tür kirlenmeler, motorunuzun gücünü düşürerek, yakıt verimliliği üzerinde olumsuz etkilere sebebiyet verir. Bunun yanı sıra motorun kirlenmesi, aracınızın daha zor çalışmasına sebep olacaktır.

Aşırı ısınma, araçların en büyük problemlerinden bir tanesidir ve yine motorun düzenli olarak temizlenmemesi kanal ve radyatörler üzerinde olumsuz bir etki yaratacağı için aracınızın soğutma düzeyini etkiler. Bu anlamda aşırı ısınma sorunları meydana gelir.

Araç Motoru Aşınması Nedir, Neden Olur?

Araç motoru içerisinde dolaşan yağlar, araç motorunun aşınmaması adına bir düzenektir, motorunuzun kirli olması aynı zamanda içerisindeki yağın yeterince iyi bir performansla dolaşamamasını sağlar. Böyle bir gidişat, beraberinde motorun aşınmasına sebep olacaktır. Bu, motor temizliği konusunda belki de dikkat etmeniz gereken en önemli durumlardan biridir çünkü aşınmalar motor ömrünü kısaltan en büyük etkenlerdir.

İlginizi Çekebilir: Vernik Sökücü Nedir, Araç Temizliğinde Nasıl Kullanılır?

Araç Motoru Temizleme ve Çevre Faktörü 

Çevresel kirlilik, özellikle günümüzde hepimizin duyarlı bir vatandaş olarak önemsemesi gereken bir konudur. Egzoz emisyonu bu anlamda çevre kirliliğine çok büyük zarar vermektedir. Kirli bir araç motoruna sahip olmanız çevreye daha fazla kirli gaz salınımı yapacağından hem çevre sağlığına, hem motor sağlığınıza hem de kendi sağlığınıza zarar vermiş olursunuz.

Motor arızaları, yolda kalmaların en yaygın sebebi olarak bilinir, öngörülemeyen motor arızaları nedeniyle birçok sorunla karşılaşabilirsiniz. Düzenli motor temizliği yapmamak, aniden meydana gelebilecek zararlar konusunda size bir uyarı niteliğindedir. Motor temizleme spreyi ile kolay ve pratik bir şekilde, kendi belirlediğiniz periyodik aralıklara temizlik gerçekleştirebilirsiniz.

Motor Temizleme Spreyi Nedir?

Motor temizleme spreyi, yağ sökücü ve deterjan gibi maddeleri içerir ve motor dış yüzeyini doğru bir şekilde temizlememizi sağlar. Motor üzerinde veya içerisinde bir çalışma yaparken de aynı zamanda iyi bir zemin hazırlar. Motor kısmında uzun süre biriken yağ, toz ve her türlü kiri, kolayca söker ve atar. Yalnızca temizlik açısından değil estetik açıdan da motor temizleme spreyi ile işlem gerçekleştirmek, büyük fayda sağlar. Düzenli motor temizliği aracınızın motor kısmını daha estetik bir görünüme kavuşturacaktır.

Motor Temizleme Spreyi Kullanma Kılavuzu

Motor temizleme spreyi aldık fakat kullanma kısmına geldiğimizde asıl adımlar bizi bekliyor! Spreyi almak kadar doğru kullanmak da önemli. Peki motor temizleme spreyi kullanırken nelere dikkat etmeliyiz ve nasıl bir kullanım daha sağlıklı olur, gelin bunu inceleyelim ve siz de motor temizliğinizi en doğru ve pratik şekilde gerçekleştirin.

Motor temizleme spreyi ile motor temizlerken ilk adımınız motorunuzun soğuk olmasıdır. Kesinlikle motorunuz sıcakken temizleme işlemi gerçekleştirmemelisiniz. Eğer motorunuz sıcaksa soğumasını bekleyin ve o sırada malzemelerinizi hazırlayın.

Motorunuz soğuduktan sonra, kendi sağlığınızı korumak açısından gözlük, maske ve eldiven kullanırsanız daha sağlıklı bir temizlik işlemi gerçekleştirebilirsiniz. Aracınızın kaputunu açtığınızda motorunuzu inceleyin ve yağ, kir, toz gördüğünüz yerlere püskürterek temizleme işlemine başlayın. Temizleme işlemi gerçekleştirirken mikrofiber bez kullanabilirsiniz.

İşlem bittikten sonra, motorunuzu su ile durulayabilir veya yine temiz ve soğuk bir bezle üzerindeki kalıntıları iyi bir şekilde arındırabilirsiniz. Arındırma işleminden sonra motorunuzu kuru bir bez ile kurulamalısınız.

Sonrasında son adım olarak motoru çalıştırın ve herhangi bir sorun olup olmadığını test edin. Tüm bu işlemlerden sonra eğer bir sorun yaşamıyorsanız belirli aralıklarla düzenli olarak bu işlemi gerçekleştirin, işte karşınızda tertemiz ve sorunsuz çalışan bir motor!

İlginizi Çekebilir: PASTA VE CİLA NASIL YAPILIR?